Collectie: Zanthoxylum - szechuanpepers

Zanthoxylum is het Geelhoutgeslacht, een plantengeslacht dat niet alleen bekend is van zijn prachtige gele hout, maar vooral van de Szechuanpeper. Szechuanpeper is niet alleen de benaming van de in China groeiende peperbesjes, maar ook die van de besjes die elders groeien aan andere planten uit dit geslacht, en die eveneens voor consumptie worden gebruikt. 

Alle planten in het Zanthoxylum-geslacht hebben gemeen dat de takken en stammen voorzien van 'stekels'. Sommige soorten hebben zelfs bladeren met stekels. Op de stam zijn de stekels vaak verhout en kurkachtig, en helemaal niet scherp. Ze doen eerder denken aan enorm grote kiezen.

De dubbelzinnige benaming kiespijnboom danken de bomen aan de combinatie van deze uiterlijke verschijning en het feit dat de besjes traditioneel gebruikt worden als anaesteticum, onder meer tegen kiespijn, en ook wel verwerkt worden in tandpasta.

Maar zoals gezegd zijn de planten uit dit geslacht vooral gewild om hun culinaire waarde, waaraan de Chinese Szechuankeuken haar pittige reputatie dankt. Hieronder de soorten waarvan we de gedroogde vruchtjes in onze winkel verkopen. Van iedere soort geven we de Chinese naam.

Zanthoxylum acantapodium - andaliman - 毛剌花椒 máo là huā jiāo

Zanthoxylum armatum - raye timur - 刺花椒 cì huā jiāoma

Zanthoxylum piperitum - sanshō - 日本花椒 rìběn huājiāo

Zanthoxylum bungeanum - bloempeper - 花椒 huājiāo

Zanthoxylum rhetsa - (Indische) bergpeper - 胡椒木 hújiāo mù

Zanthoxylum piperitum - Szechuan fagara peper - ma jiāo