Biologische teelt, wildpluk, ontbossing

Nog altijd kleeft aan biologische producten enorme administratieve rompslomp. Voor veel boeren in de tropen is het verkrijgen van een biologisch predikaat een haast onneembare hindernis, bovendien kostbaar. Vaak is een corporatief verband de enige uitkomst, boeren begrijpen als geen ander dat biologische teelt hen meer inkomen kan verschaffen. Onze biologische producten komen dan ook merendeels van boeren die hun product in coöperatief verband verwerken en verhandelen.

Omdat we zelf verpakken, zouden wij zelf ook zelf een kostbare SKAL-registratie moeten hebben om producten als 'biologisch' te mogen verkopen. We volstaan met een verwijzing naar de teeltwijze. 

Naast producten van biologische teelt, bieden we producten aan die niet biologisch geteeld zijn, maar wel vrij van chemische kunstmest en dito bestrijdingsmiddelen. Het merendeel. Een derde categorie is wildpluk, door sommige winkels 'biologisch' genoemd, maar per definitie daar niet onder vallende. Dit is één van onze grootste ergernissen, immers producten uit het bos, wat wil je nog meer ?

Helaas is de regelgeving meer gericht op de biologische kenmerken van een product en minder op de gevolgen van teelt voor de biotoop, zo kan het zijn dat een product dat zonder fratsen in het bos wordt verzameld niet biologisch is, maar een biologisch geteeld product op een perceel waarvoor bos gekapt wél. In dat opzicht passen wildpluk specerijen uitmuntend in het streven om ontbossing tegen te gaan, zoals afgesproken tijdens de Biodiversiteitstop van de Verenigde Naties in Montreal,.

Update 27 december 2022