Collectie: Advieh

Advieh is de Perzische garam masala. De vergelijking met Indiase blend is niet toevallig - het woord garam is afgeleid van het Perzisch, waar garam "heet" betekent en maςaleh "ingrediënten". Het is een misvatting dat "garam" heet betekent, zoals in scherp of pikant. Het betekent heet, in een metabolische betekenis van het woord. Dat is de reden waarom je kruidnagel en nootmuskaat in veel masala- en advieh-mengsels kunt tegenkomen

Advieh zelf  is het Arabische meervoud voor 'medicijn', dat waarschijnlijk de oorsprong is van het kruidenmengsel dat de spil vormt van de klassieke Perzische keuken. Soortgelijke kruidenmengsels treffen we onder meer aan in het Midden-Oosten en Klein-Azië, onder de naam baharat.

Het recept van advieh dateert uit de zestiende eeuw, toen het werd gemaakt om de medicinale kwaliteit van voedsel te verbeteren (advieh betekent 'medicijnen') en het kleur mee te geven. Het mengsel bestond uit peper, kruidnagels, gember en kaneel. De receptuur verschilt van persoon tot persoon, van streek tot streek en van gelegenheid tot gelegenheid, waarbij met name gevarieerd wordt met geur en smaak, in veel mindere mate met scherpte. Zelfs wanneer een heel eenvoudig samengesteld mengsel oif slechts een enkel laurierblad of wat koriander wordt gebruikt, noemt men het nog advieh.

De advieh in de Golf van Perzië is per definitie mild, vergelijkbaar met garam masala, wat verband houdt met de handelsrelatie tussen de Perzische havens en het Indiaas continent. In het zuiden van Iran is de advieh eerder verwant met kerries, met dien verstande dat hier hete chilipepers, gember en knoflook ontbreken.

Wij bieden twee soorten advieh aan:

  • advieh berenj (rijst advieh) en
  • advieh khoresht , vooral gebruikt in stoofgerechten.
Advieh