Collectie: Onze "pseudo" pepers

Pseudopepers worden in andere talen veelal 'valse' pepers genoemd. In het Frans gebruikt men bijvoorbeeld de term 'faux poivre' in het Engels 'false pepper'. In het spraakgebruik wordt de term peper gebruikt voor zowel planten uit het geslacht Piper uit de de Piperaceae-familie als planten uit het geslacht Capsicum uit de Solanaceae-familie, beter bekend onder de naam chilipepers. Onder pseudopepers verstaan we alle specerijen uit andere plantengeslachten die om hun scherpte op een zelfde manier gebruikt worden als deze beide "echte" pepers.

In diverse landen zijn zulke pseudopepers de standaard, zoals in Japan, waar zwarte peper en chilipeper het af moeten leggen tegen Szechuanpeper, in de regel sansho. In Europa zijn sommige van de daar vanouds gebruikte pseudopepers volledig in de vergetelheid geraakt, zoals paradijsgraan en selim. In Afrika, waar deze beide vandaan komen, verdringen de Aziatische zwarte peper en lange peper, de inheemse pepers, zelfs de Afrikaanse lange peper, een echte peper.

De verschillen tussen de botanisch verschillende pepers betreffen zowel de mate van scherpte als de smaak. Wat de scherpte betreft, alleen planten uit de familie van de Piperaceae bevatten de scherpe stof piperine. Pseudopepers spreken onze scherpte-receptoren op heel diverse manier aan. Zoals met sanshool, de prikkelende stof in de pepers uit het Zanthoxylum-geslacht (de szechuanpepers), die de tong verdooft.

We nemen u met onze pseudopepers mee op een wereldreis die de moeite dubbel en dwars waard is.