Collectie: Onze lange pepers

Lange peper is een plant uit de familie van de Piperacea met voor een peperplant zeer kleine vruchten in een aarvormige groeiwijze. De bekendste typen zijn de Indiase en Javaanse lange peper, Piper longum en Piper retrofractum. Lange peper is een ondergesneeuwde pepersoort, de pepermarkt wordt sedert de zeventiende eeuw gedomineerd door de gedroogde ronde besjes van de Piper nigrum (zwarte peper) en sedert de achttiende eeuw de geduchtste concurrent: de Capsicum- of chilipeper.

In de periode daarvoor, waren specerijen schaars en duur, en veel specerijen uit Azië, merendeels India, werden over land vervoerd, bij gebrek aan vervoersmogelijkheden  - grotere schepen kwamen pas later - en skills. Want hoe kon je de oost bevaren met de heersende windrichting in de moessontijd ?

De heersende pepers in de Middeleeuwen en daarvoor waren de Afrikaanse peper, paradijsgraan genoemd, en de lange peper, die tot aan de zesde eeuw in navolging van de Indiase Ayurveda, als medicijn gebruikt werd, pas daarna ook als smaakmaker. Pas toen werd de lange peper een populair culinair ingrediënt in de Griekse en Romeinse keuken, en van daar uit in de rest van Europa.

Langzaamaan verwerft de lange peper weer een plekje naast de zwarte peper, met name de in India en Indonesië geteelde soorten. Daarin volgt de lange peper de traditie van de zwarte peper. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat niet alle lange pepers die daar vandaan komen, qua smaak op kunnen tegen de 'kleine' lange pepers van elders, die het nadeel hebben schaarser te zijn, en duurder. L'histoire se répète.

Wij leveren momenteel twee soorten Piper retrofractum, zich onderscheidend door te blozende rode kleur van de rijping: de Japanse pipatsu en de Cambodjaanse lange peper, afkomstig uit dezelfde regio als de beroemde Kampot peper, en één soort Piper longum, uit het Vietnamese Binh Duong. De levering van de Japanse pipatsu en de Binh duong is tijdelijk 'ingewikkeld' . Zodoende leveren we momenteel alleen de rode lange Kampot peper.

We missen in dit overzicht twee andere lange pepers, de Afrikaanse Piper capense (Kaapse lange peper), en Assam peper, het als een braam gevormde lange pepertje, dat qua smaak nog complexer is dan de aarvormige lange pepers. Ondanks een al heel lange zoektocht zijn we er nog niet in geslaagd een kwalitatief hoogwaardige  en redelijk betaalbare Kaapse lange peper te bemachtigen. De zoektocht gaat onverminderd door. Wel bieden we de Assam peper aan, de Piper mulesua.

Probeer deze andere peper eens. Geniet van zijn warme, aardse aroma's en zijn complexiteit die lange pepers bij uitstek geschikt maken voor gebruik in curries en en stoofgerechten (heel, gebroken of gemalen) maar zich ook prima leent voor gebruik als vervanger van zwarte peper in de pepermolen. In dat geval verdient het aanbeveling de aar eerst te kneuzen en de spil te verwijderen.

Hoe maal je een lange peper ?

Net als nootmuskaat kun je lange peper malen door deze te raspen, bijvoorbeeld met behulp van een kleine Microplane rasp, die je bovendien voor knoflook en gember kunt gebruiken. Of onze Billund nootmuskaatmolen, met zijn praktische draaimechanisme. Daarmee houd je gegarandeerd je vingers heel, en verspil je weinig peper !