Collectie: Klassieke mengsels

Onder de naam 'klassieke mengsels' bieden wij u authentieke specerijen- en kruidenmengsels aan. De traditionals shichimi, ras el hanout, berbere en baharat beten de spits af, adviehs en masala's volgden. Voor onze blends speuren we naar maalsels die de authentieke smaak het best benaderen. Natuurlijk gaan we daarbij niet voorbij aan de oorsprong van de specerijen, het maken van een smaakvolle, ook verantwoorde blend is immers meer dan husselen. 

Berbere en Ras-el-hanout zijn voorbeelden van blends die we om te beginnen in de meer vertrouwde basisversie aan bieden. Mooie volle smaken, complex, maar niet te uitgesproken. Probeer berbere eens te combineren met een vleugje tena-adam, een fruitig, bitter accent dat in Ethiopië zeer gewaardeerd wordt, maar voor de westers smaak nog wat te uitgesproken is gebleken. Probeer het gerust.

Onze ras-el-hanout wordt gebruikt in stoofgerechten waarin ook zoete elementen zijn verwerkt, zoals in veel tajines het geval is, zoals advieh khoresht gebruikt wordt in khoresht, de verzamelnaam voor Perzische stoofgerechten, evceneens vaak vruchten bevattende, maar dan in het zurige spectrum, zoals onrijpe druiven, onrijpe pruimen of . . . rabarber.

De beide adviehs zijn misschien minder bekend, maar behoren zeker tot de mengsels die je niet in je keuken zou willen missen, heb je er eenmaal mee kennis gemaakt. Prachtige mengsels, met een verschillend toepassingsgebied. Advieh khoresht lijkt nog het meest op de veel bekendere masala. Deze hebben we in drie variaties: garam masala, Punjabi masala en Kashmiri masala. Beide laatste komen uit het noorden van India, in beide zit chilipeper, in de Punjabi is dat de pittige teja-chili, in de Kashmiri de veel mildere Kashmir chili. Aanraders !